torstai 12. syyskuuta 2019

Stephen King - Piina


Stephen King
Piina

Misery, 1980

Tammi, 1989
Suomentanut Ilkka Rekiaro
312 s.


Paul Sheldonin mieleen pulpahti ensimmäistä kertaa selvä ajatus: Minä olen pulassa. Tässä naisessa on jotain outoa.

Kirjailija Paul Sheldon on kyllästynyt menestysromaaniensa päähenkilöön, Misery Chastainiin. Niin kyllästynyt, että antaa Miseryn kuolla viimeisimmässä romaanissaan. 

Lumimyrskyn seurauksena Paul ajaa onnettomuuden ja herää eräänä talviaamuna oudossa paikassa koviin kipuihin murtuneiden jalkojensa vuoksi. Onnettomuudesta hänet on pelastanut Annie Wilkes, entinen sairaanhoitaja, joka kutsuu itseään Sheldonin suurimmaksi faniksi. Pikkuhiljaa selviää, että Annie on ottanut hänet vangikseen. 

Annie ei ole tyytyväinen uusimpaan Misery-kirjaan, joten Paulin on nyt sovitettava tekonsa. Annie ostaa hänelle pakan paperia ja kirjoituskoneen ja käskee hänen herättää Misery henkiin. Vakavasti loukkaantuneella Sheldonilla ei ole mahdollisuuksia vastustaa. 

Piinan viehätys Kingin muihin teoksiin verrattuna piilee siinä, että se ei sisällä yliluonnollisia elementtejä. Piina keskittyykin psykologiseen kauhuun ja siihen, kuinka kauhua voi löytää kaikkialta.  

Naisen ääni kutsui häntä pökerryksistä. Hän avasi silmänsä ja näki, että tämä osoitti häntä haulikolla. Naisen silmät kimalsivat raivokkaasti. 
- Jos kaipaat noin kovasti päästä vapaaksi, Paul, Annie sanoi, - minä päästän sinut ilomielin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti