perjantai 14. elokuuta 2015

Vladimir Nabokov - LolitaVladimir Nabokov
Lolita, 1955

Gummerus, 2011
Suomentaneet Eila Pennanen ja Juhani Jaskari
384 s.

Lolita, elämäni valo, kupeitteni tuli. Minun syntini, minun sieluni.
Lo-li-ta: kolme kertaa kielen kärki hypähtää kitalaella ja koskettaa kolmannella hampaita.
Lo. Lii. Ta.

Tarinan minä-kertojana toimii salanimensä takana piilotteleva Humbert Humbert. Hän on aina tuntenut itsensä erilaiseksi kuin muut: hän nimittäin on jo pitkään tiedostanut viehtyvänsä ainoastaan lapsen ikäisistä tytöistä. Lolita onkin rohkeasti ja uskottavasti kirjoitettu tarina aiheesta, jota pidetään tabuna: aikuisen miehen eroottisesta rakkaudesta nuoreen 12-vuotiaaseen tyttöön.

Humbert Humbert on kirjallisuuden tutkija, joka vuokraa huoneen yksinhuoltaja Charlotte Hazen asunnosta. Tuossa talossa hän tutustuu ja ihastuu Charlotten ihmeen ihanaan tyttäreen, Dolores "Lolita" Hazeen. Humbert päättää mennä naimisiin Charlotten kanssa, saadakseen olla Lolitan lähellä. Muutaman kuukauden yhteiselon jälkeen käykin niin, että tapaturman seurauksena Charlotte kuolee. Humbert päättää lähteä Lolitan kanssa matkalle kierrellen pitkin Pohjois-Amerikkaa motellista toiseen. Humbert Humbert riutuu rakkaudesta Lolitaa kohtaan ja Lolita kai antaakin käyttää itseään hyväksi milloin mitäkin palkkiota vastaan.

Vaikka kirjan päähenkilö onkin varsin epämiellyttävä ja hänet on helppo tuomita, Lolita ei ollut päällimmäiseltä tunnelmaltaan ällöttävä taikka kammottava. Kirjan kerronta on huikeaa. Nabokov kirjoittaa hurjasti, kauniisti, raskaasti ja pakahduttavasti. Kerronta on hidasta ja venytettyä, välillä tulee tunne, ettei tarina etene lainkaan. Tietyllä tapaa pikkutarkka kuvailu tuntuu sopivan Humbert Humbertin häiriintyneelle mielelle, mutta kertoo myös hänen yksinäisyydestään ja päänsä sisällä tapahtuvasta riutumisesta.

En ihmettele, miksi kaikki eivät pidä Lolitasta, saati, että se kiellettiin heti ilmestymisensä jälkeen. Tunnustan silti sen paikan kirjojen klassikoissa.

Hän oli Lo, vain Lo, aamulla; pituus neljä jalkaa kymmenen tuumaa toisessa jalassa nilkkasukka. Hän oli Lola housuasussa. Hän oli Dolly koulussa. Hän oli Dolores pisteviivalla. Mutta minun sylissäni hän oli aina Lolita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti